Balkonda ve saksıda domates yetiştirme

Saksıda Domates Nasıl Yetiştirilir Püf Noktaları
 saksıda domates nasıl yetiştirilir ve püf noktaları nelerdir bunlardan bahsedeceğim.
Öncelikle domates tohumlarını nereden ne nasıl temin edebilirsiniz.
Domates tohumlarını hazır paket almaktansa bildiğiniz Anadolu domatesinin çekirdeklerini bir peçete veya kağıt havluya sarıp kurumasını bekleyin. Çünkü en güzel tohumların ekim ayı mart ortasıdır.Anadolu domatesinden kastım hem organik hemde GDO suz domates olması yetiştireceğiniz domatesin verimliliği açısından önemlidir.Saf temiz bir ırk domates olursa daha faydalıdır.Tabiki isteyen çeri veya orjinal adıyla cherry de yatiştirebilir.

Tohumlarınızı kağıt havlu veya peçeteye sarıp kuruttuktan sonra ekmek istediğiniz zaman tohumları direk alabilirsiniz. Etrafında kurumuş peçete artıkları fazla bir sorun oluşturmaz.
Öncelikle tohumları çimlendirebileceğiniz  bir kap ayarlamanız gerekmekte. Bu nasıl olur, isterseniz büyük marketlerde bunları için küçük kuyucuklardan oluşan hazır olanları var. Bana göre fazla masraf yapmaya gerek yok. Bakkaldan elinizdeki tohum adedi kadar plastik veya köpük bardak alabilirsiniz. Daha ucuz.
Her bardağın altına kalın yorgan iğnesi ile 2-3 adet delik açıyoruz.
Daha sonra kaliteli bir torf yani orman toprağını elinizdeki plastik bardakların yarısını biraz geçene kadar dolduruyoruz.
Önceden hazırladığınız tohumları her bardağa bir adet gelecek şekilde toprağın üstüne bırakıyoruz. Daha sonra üzerine 1 cm yi geçmeyecek şekilde toprak daha döküyoruz.
Tohum ekme yöntemini daha farklı da yapabilirsiniz. Her bardağın 3/4 üne kadar toprak doldurup, parmağınızla 1 cm derinliğinde çukur açıp tohumu içine de atabilirsiniz. Buradaki amaç tohum çimlenmeye başladığında toprağın üstüne çıkamayacak kadar ne derinde olsun , nede çok yukarılarda olsun. 1 cm iyi bir tohum ekme mesafesidir.
Bu işlemlerden sonra tohumlar üste çıkmayacak şekilde bardaklarınızın üzerinden su döküyoruz ve karanlık bir ortamda tohumlarımızın çimlenmesini bekliyoruz. Aslında karanlıkta kalmasa da olur. Ben gün ışığında çok fazla tohum çinlendirdim.

Saksıda Domates

Tohumlar ortalama bir hafta içerisinde çimlenmeye başlar ve 10. günün sonuna doğru hemen hemen her tohum çimlenmiş olur.
Bu zamanlar tohumun cinsine, ortam sıcaklığına, nemine göre değişiklikler gösterebilir.
Tohumlar çimlenene kadar gün aşırı toprağın nemine bakıp azar azar sulama yapabilirsiniz.
Domates tohumları çimlendikten sonra yaklaşık 3-4 cm boy uzunluğuna erişmeleri 2-3 haftayı alır. Bu aşamadan sonra tohumların rüzgar, soğuk ve diğer dış etkenlere karşı daha dirençli olabilmesi için bulunduğu plastik bardaktan çok fazla köklerine zarar vermeden yerinden alıp daha geniş ve derin bir saksıya veya saksı işlevini görebilecek bir kaba dikiyoruz.
Burada önemli olan fideleri dikerken eğer imkanınız var ise her saksıya bir adet olmak üzere teker teker fideleri dikmektedir. ada büyük saksıya fidenin her bir yanından 15-20 cm en az mesafe ile diğer fideleri dikmektir.
Buradaki amaç domates diğer fide ile fazla yakında olmayı sevmez. Biraz boşluk bırakmanız, hatta tek başına ekmeniz domatesten alacağınız verimi üst noktalara taşır.
Domates fidelerinizi ektikten yaklaşık bir kaç ay sonra 20-25 cm boy uzunluğuna erişmeye başlarlar. Bu arada unutmadan domates sürekli olarak belirli zamanlarda sulanmayı sever ve mutlaka gölgede sulayın. Örneğin her sabah 7 de veya her akşam 7 gibi.
Önemli olan sulama zamanınızın aynı olması ve gölgede olması.
Domates fideleriniz ekimden yaklaşık 2 veya 3 ay içerisinde çiçek açmaya başlar. Bu kısım çok önemli. Domateslerinizi gün aşırı takip edin. Çiçek açmaya başlayacağı zaman mutlaka gübre vermelisiniz. Çünkü verimi en çok etkileyen faktörlerden birisidir.
Domates fidelerinize çiçek açmaya başladığından itibaren ve sonraları belirli aralıklarla gübre vermelisiniz.
Peki gübre nasıl olmalı ve nereden temin edebiliriz.Gübre ; genellikle otla beslenen hayvanların katı atıklarıdır.
Örneğin mal gübresi, koyun gübresi,tavuk,kuş gübresi gibi.
Ben en çok kullandığım yöntemden bahsetmek istiyorum.
Ben genellikle az olarak tavuk ve daha büyük kısmını da kuş gübresinden kullanıyorum.
Kanatlı hayvanların idrar atma gibi bir durumları olmadıkları için tüm atıklarını katı atık olarak atarlar ve bitkilerin ana besin kaynağı olan N Azot yönünden çok zengindirler. Azot ise bir protein artığıdır.
Gelelim bu kuş gübresi nereden temin edilir ve nasıl kullanılır;
Kuş gübresi varsa komşunuzun veya sizin bir muhabbet kuşu ondan, balkonunuza gelen ve köşelere dışkılarını bırakan güvercinlerden, kümesleri olup da tavuk besleyenlerden.
Bu saydıklarımın hepsinin gübresi olur ve çok işe yarar.Bu elde ettiğiniz gübrelerin kullanımı çok önemli.  Domates fidelerine verdiğiniz gübre miktarı fazla olursa hepsini yakabilirsiniz.
Onun için benim belirlediğim bir ölçü var. Yarım litrelik bir pet şişesinin içerisine 1 cm yüksekliğe ulaşana kadar kuş gübresi doldurun ve ağzına kadar su ile doldurun. Daha sonra gübreler iyice ıslanıp dağılana kadar çalkalayıp bir gün bekletin.
Ertesi gün suyun yeşil bir renk aldığını göreceksiniz. Bu suyu 2-3 günde bir domates  fidelerinizin toprağına çalkalayarak döküyorsunuz.
Bu işlemi domatesten verim aldığınız sürece yapabilirsiniz. Hiç bir sıkıntı olmaz.
Gübrelerin kullanımıyla ilgili diğer bir yöntemde , gübreleri biraz ezip çok az olacak şekilde toprağın üzerine bırakmak. Her sulamada azar azar o gübre toprağa işleyecektir.
Domates fidelerinize bu işlemleri uyguladıktan sonra, her salkımdan 4-5-6 adet domatesin çıktığını göreceksiniz.
Domateslerinizi el ile değilde bir makas ile dallarına zarar vermeden almanız domatesin strese girmemesini sağlayacaktır.
kaynak: sanalicerik.com

Balkon ve saksıda domates nasıl yetiştirilir.
İstanbul da domates ne zaman dikilir, nasıl yetiştirilir.  Tohumdan dikecekseniz nisan başı, fide dikecekseniz nisanın 10 veya 15 uygundur. Tabi bu evinde saksıda balkonda bakacaklar için.

Bahçe ve balkonlarda domates nasıl yetiştirmeli

Domates sıcağı, bol güneşi, açıklık, rüzgarlı ortamı ve sık sulanmayı sever.
İlkbaharda tohumdan büyüttüğünüz fideler iki ayda  meyve vermeye başlarlar.

Toprak bakımı ve gübreleme

Suyu iyi süzdüren (kumlu) ve humuslu toprakta iyi büyür, koyun, keçi, sığır gübreleri uygundur. ayrıca gübre şerbetide verebilirsiniz. ( yukardaki yazıda nasıl olcağı yazıyor)

Fidelerin dikilmesi

Güneş ve rüzgar alabilmeliler . Güneş ve rüzgar eksik ise domates hem iyi gelişmez ve çeşitli hatalıklara yakalanırlar.

İstanbulda saksıda veya balkonda domates yetiştirecekseniz. Acele etmeyin. İstanbulda nisanda başlayın bence, fide dikecekseniz nisanın birinci veya ikinci haftası tohumdan yetiştirecekseniz nisanın başında uygun olababilir.
Aralarında en az 40 cm mesafe olmalı. Saksıya dikecekseniz 1 fide için bir büyük saksı kullanın ne kadar büyük olursa okadar iyi olur. 5 litrelikten 9, 10 litrelik saksıya kadar rahat olur.

Fidelerin yanına sırıkla destek yapın bazı domates çeşitleri ihtiyaç duyar.

Sulama ve tepe kırkma

Fideler 10cm’yi aşınca tepelerini koparın. En az iki yan dal çıkarır. Onlar da 6 yapraklı olunca tepelerini koparın ki daha fazla dallanma olsun. 40cm yükselene kadar ( ya da sırık domateslerini bir metreyi aşıncaya kadar) bol bol sulayın. Sonra sulamayı biraz azaltın ki daha fazla çiçeklensinler. Bundan sonra sadece toprak yarıya yakın kurudukça sulamalısınız. Çiçeklenme rayına oturunca sulama sıklığını az biraz arttırın. Ve yeni gelişen dalların çoğunu köreltin ki güç meyvelere harcansın. Buna dikkat ederseniz meyveler kısa sürede kocaman olur. Aksi takdirde gelişimleri bir hayli yavaşlar.


Tohumdan domates yetiştirme

Tohumdan ekmek için marketten, manavdan aldığımız domatesler sera domatesi olabilir bunlar size netice vermeye bilir. Güvenilir yerden domates fidesi, domates tohumu almak gerek.

Çelikle domates çoğaltma

Domates dallarıylada kolayca köklenir. İki üç yapraklı bir dalı kesip başka yere dikebilirsiniz..  Direkt güneş almayacağı kuvvetli aydınlık bir yerde tutun. Üç hafta içinde köklenir.

Arkadaş bitkilerle domatesleri bir arada yetiştirin.

Bazı bitkiler domateslerin yanına ekilmeli. Böylece toprak altı ve toprak üstü domates zararlılarına mücadelede daha başarılı olursunuz. Havuç, maydanoz, dereotu, anason, rezene ve bunlar gibi maydanozgillerden (yabaniler dahil) bitkiler başta gelir. Ayrıca çiçekleri domates çiçeğine benzeyen ama başka familyadan olan hodan otu domateslere dadanan ve yumurta bırakıp tırtıllarıyla zarar veren bir tür kelebeği uzak tutmada işe yarar. Diğer arakadaş bitkiler: Soğan, sarımsak, nane, reyhan, fesleğen,  Çabuk kuruyan toraklarda domates yetiştirilen yerde nane yer örtücü gibi kullanılırsa iyi olur. Toprağa güzel gölge yaparlar.

Domates Aşılama ( Alıntıdır denemedim) 

Domates aşılama önceleri Japonya vb uzakdoğu ülkelerinde yaygındı. 2000′li yıllardan itibaren Akdeniz ülkelerinde yayılmaya başlamıştır. Fazla köklenmeyen (dolayısıyla iyi verimli olamayan) hibritler gür köklenen domateslere aşılanır. Ayrıca topraktaki nematot zararlısından etkilenmeyen domates türlerine ve aynı familyadan bazı türlere aşılanırsa namatot zararlılarının etkileri sıfıra iner. Bunlardan başka, domates dalını patlıcan fidesi üzerine aşılarsanız daha verimli gelişir. Patetes sürgünleri üstüne  aşılarsanız üst kısım normal domates olarak yetişirken kök kısmında patetesler oluşur. Domates yaprakları toprak altında patates yumrularının büyümesini sağlar.

Sorunlar Problemler ve zararlılar

Güneşi az yerlerde ve rüzgarlara kapalı yerlerde gelişim bozukluğu ve yaprak ve dallarda mantar hastalıkları oluşur. Böyle yerlerde domates yetiştirilmesi yanlıştır.
Baharın serin günlerinde gece ıslaklığı mildiyö hastalığına sebep olur. Geçicidir. Havalar ısınınca kaybolur. Tehlikeli hastalık yaz sıcaklarında külllemedir. Geceleri nemli olan ve iyi esinti almayan yerlerde olur. İyi rüzgar almayan bahçelerde önüne geçilemez. Bahçeniz uygun değilse domates yetiştirmeyin.
Yaprak bitleri musallat olabiliyor fakat bitlerin ilk etkilerinden itibaren domates güçlü bir savunma mekanizması geliştirerek onların barınmasını en aza indirir. Bu ise domatesin bünyesinin güçlü olmasına, bu da toprağının iyi besleyici olmasına ve yeterli güneşe bağlıdır.
Kökleri yiyen kurtlar domateslerin amansız düşmanıdır. Son yıllarda doğal dengelerin bozulması yüzünden bu kurtlar Akdeniz bölgemizde istilacı olmaya başladı.
Bir başka tehlikeli domates zararlısı nematotlar dır. Köklerde türeyen, gözle görülmesi zor ip solucanlar. Sebep toprağın faydalı mikro organizmalardan yoksun olması. Tarım ilacı kullanılan yerlerde toprakta faydalı mikroorganizmalar azalır nematotlar çoğalır. Domateslere büyük zarar verirler.
Asitli topraklarda ve kumlu topraklarda (özellikle yeni domates çeşitleri) topraktan kalsiyum alamıyor. Bu da meyveler henüz çok küçükken kararıp çürümelerine yol açıyor. En çabuk etkisi olan yöntem yapraklara kalsiyum içeren su fısfıslamaktır.
Polenleşmeme sorunu (dolayısıyla çiçeklerin meyve oluşturmadan dökülmesi) kapalı balkonlarda görülebiliyor. Sebep gece-gündüz ısı farklılıklarının olmaması ve rüzgarın olmamasıdır.



Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Yazınız çok güzel farklı bir yazı arayanlar bakabilir. https://www.sorulab.com/balkon-saksisinda-domates-yetistirmek/

    YanıtlaSil

Pembayaran & Pengiriman