Son Eklenenler
Loading...
28 Temmuz 2012 Cumartesi


Badem (prunus amygdalus) : Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca 2 çeşidi vardır.
- Acıbadem
- Tatlıbadem

Badem ve Badem Yağının Faydaları

Faydası : Badem, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahat devresini kısaltır. Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır. Bademyağı kabızlığı giderir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Kulak ağrılarını dindirir. Yumurtayla karıştırılıp da, basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.
Badem nedir ve badem faydaları nelerdir? Kalsiyum, fosfor, çinko, demir,
magnezyum, potasyum, A, B, C ve E vitaminleri içeren badem sağlık dostu bir
besindir. Tatlı badem ve acı badem olmak üzere iki çeşittir.Badem Yararları
• Antioksidan etkisi olan E vitaminini yüksek oranda içerir. E vitamini kalp,
damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler.
• Araştırmalar günde 40 gram badem tüketiminin koroner kalp rahatsızlığı riskini
azalttığını göstermektedir.
• Badem ve diğer bazı kuruyemişlerin taşıdığı tekli doymamış yağ asitleri,
düşük-yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C) derişimini %5-10 oranında
düşürmektedir.
• Badem, ceviz, fındık gibi besinler bitkisel kaynaklı Omega-3 yağ asitlerinden
Alfa Linolenik Asit içerir. Yine bu besinler posa ve bitkisel steroller
bakımından zengin olduklarından kolesterol seviyesini düşürürler.
• Sonuçları Circulation dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre günde 74 gram
badem 4 hafta içinde LDL kolesterolü % 9,4 oranında düşürmüştür.
• Badem, fındık, ceviz gibi kabuklu meyvelerin haftada 4 kez tüketilmesi kalp
damar hastalığı gelişme riski %35-40 oranında azaltır.
• İspanyadaki  Rovira Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre bir yıl
boyunca her gün üç ceviz, sekiz fındık ve sekiz badem yenmesi ve Akdeniz
diyetiyle beslenmilmesi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
• Amerikan İlaç ve gıda Dairesi (FDA) koroner kalp hastalığı riskinin önlenmesi
için, günde en az 42 gram badem, fındık ya da ceviz tüketilmesini öneriyor.
• Kaliforniya Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre bademde, Alzheimer 
ilaçlarının içerdiği maddelere benzeyen maddelerin olduğu tespit edilmiştir.
Düzenli badem tüketenlerin beyin hücrelerinin daha geç yaşlanacağı
belirtilmiştir.
• Bademin kılıf kısmının antioksidan kapasitesinin, E vitamininden çok daha
güçlü olduğu deneysel olarak gösterilmiştir.
• Bademdeki sfingolipit yapısındaki maddeler kanserden korunmada önemlidir.
• Acı bademin  göğüs yumuşatıcı ve öksürük kesici etkisi olmakla birlikte yüksek
oranda yenilmesi zehirlenmeye neden olur.
Tatlı Badem Yağının Faydaları
Haricen tatlı badem yağı cildi yeniler ve cildin nemini korur, saçları besler.
Badem tohumlarının soğuk preslenmesiyle elde edilir. Oleik asit ve linoleik asit
açısından zengindir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sitede yer alan bilgiler tıbbi tedavi yerine geçmez. Herhangi bir ilaç ya da tedavi yöntemine başvurmadan önce, bir bilene danışın. Bitkilerle ilgili olarak bitkisel danışma hattını arıyabilirsiniz. Herbalist Hicret Günhan TEL: 0212 450 2 444