Anemiyi engeller, Kalbi korur, Beyni besler, Gözlere iyi gelir



B1 vitamini, beynin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar, bilişsel görevlerini bildirir, enerji sağlar ve gıda dönüşümü için idealdir. Sağladığı Tiamin ile, zihinsel fonksiyonları yerine getirir. Yüksek lifli gıda mısır Bir bardak mısır günlük lif ihtiyacının yaklaşık % 23′ ünü karşılayacak kapasitededir. Yapılan araştırmalar mısırın yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kolon kanseri riskini azalttığı ve bağırsak sendromunun bir kısım rahatsızlık verici semptomlarını hafiflettiği göstermiştir.

Sindirim sistemi ve kalp üzerindeki etkilerine ek olarak, mısırda bulunan lif kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardım edebilir.

Mısır: İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktara E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir.

Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika anakarasından, Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır. Mısır için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur, bu nedenle geniş bir alanda yetiştirilmektedir.

Toplanması-Saklanması: Olgunlaşan mısır koçanları toplanır kurutulur ve bundan da nişasta veya yağı elde edilir. Mısır püskülleri ise Haziran veya Temmuz ayalarında toplanarak gölgede kurutulur ve özel kapalı kaplarda muhafaza edilir.

Mısırın Faydaları

Mısır dünyanın en popüler ve çok yönlü sebzelerinden biridir. Farklı şekillerde tüketilebilir ve lezzetli bir tadı vardır. Atıştırma, çorba, ana yemek ve salatalarda kullanılır. Kebap, haşlama, ızgara ve patlamış mısır gibi çeşitleri vardır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir. Dünya genelinde büyük üreticileri Peru, Bolivya, Ekvador ve Güney Meksika’dır. Mısırın sağlığa olan yararları muazzamdır.


Mısır ve mısırın faydaları

Diğer İsimleri : Zea mays, Corn, Mais


Mısırın Sağlığa Faydaları ve İyileştirici Yönleri

Bunlardan birkaçı şöyledir:

Kalbi korur. Mısırda hem çözünen hem de çözünmeyen lif bulunur. Çözünür lifler, kolesterol ile karaciğerden safraya bağlanır. Sonra da vücuttan geçerek kolesterolü alır. Kolesterola ve kalbe iyi gelir. Mısır, folat, aminoasit ve B vitamini açısından da zengindir. Bu 3 bileşen, Homosistem seviyelerini düşürür. Önemli metabolik süreçleri üretir. Homosistem düzeyleri yükseldiğinde, kalp krizi, inme veya periferik damar hastalıkları görülebilir.

Kanserle savaşır: Akciğer kanseri riskini azaltan antioksidan özelliklere sahip karotenoid içerir. 8 yıl boyunca mısır yiyen kişilerin kanser olma riskinin % 27 azaldığı izlendi. Yardımcı gıdalar, papaya, kabak, portakal, kırmızı biber ve şeftalidir. Sindirim sistemini sağlıklı tutar ve kolon kanserini önleyicidir.

Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler.
Sindirim sistemini temizler. Mısırdaki çözünmez lifler hemoroid ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Lifler dışkıyı şişiren ve hareketini hızlandıran suyu emer.

Beyni besler: B1 vitamini, beynin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar, bilişsel görevlerini bildirir, enerji sağlar ve gıda dönüşümü için idealdir. Sağladığı Tiamin ile, zihinsel fonksiyonları yerine getirir.

Gözlere iyi gelir: Beta karoten ve folat sayesinde yaşa bağlı dejenerasyonu geciktirir. Beta karoteni A vitamininde bulunur. Ispanak ve havuçtan sonra en çok mısırda A vitamini bulunur.

Şeker hastalarına iyi gelir. Diyabet gıda piramidinde, hububat, bezelye, patates ve fasülyenin yanında, mısır nişastası olarak kullanılabilir. Vitamin ve mineralleri, insülinin makul bir aralıkta kalmasını sağlar.

Cilde faydalıdır: Mısır özü yağı zengin bir linoleik asit kaynağıdır. Bu asitler cildin temeli için gereklidir. Mısır nişastası, döküntü ve tahrişlere iyi gelir.

Gebelikte kullanılır: Hamile kalmak için yeterli miktarda folat gerekir, o da mısırda bulunur. Yeni hücre gelişimine ve gebeliğe yardımcı olur. Mısır ekmeği ve mısır gevreği çeşitlere eklenebilir.
http://www.bitkilervesaglik.com/page/4/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Pembayaran & Pengiriman