DUA ÇİÇEĞİ bakımı yetiştirmesi



DUA ÇİÇEĞİ (Maranta sp.)
Dua çiçeği evlerimizde ve salonlarımızda sıkça yetiştirdiğimiz hoş bir iç mekan süs bitkisidir. Adını çok ilginç bir özelliğinden dolayı almıştır. Güneş battıktan sonra dua çiçeğinin yaprakları dua eden insan eli gibi görünüm kazanır. Bundan dolayı da ismi Dua Çiçeği olmuştur. Dekoratif yaprakları için yetiştirilir. Yaprakları desenli ve oldukça hoş görünümlüdür. Yetiştirilmesi ve bakımı kolay bitkilerdendir.

Dua çiçeği bakımı
Marantaceae familyasındandır. Tropik Amerika’da doğal olarak yetişen 30 kadar türü vardır. Üzerleri desenli ve renkli çok dekoratif yapraklara sahiptirler. Saksı çiçekçiliği yetiştiriciliğinde önemli türü Marantha leuconeura kerchoveana, yaprakları elips şeklinde, damarın her 2 tarafında koyu yeşil-kahverengi lekeli. Marantha leuconeura massangeana ise, yapraklan diğerinden biraz küçük, damarın her iki yanı koyu yeşil lekeli, damar ve damardan yaprak uçlarına doğru kırmızı çizgilidir. Yaprağın alt yüzü de kırmızı-yeşil renklidir.

Dua çiçeği (Maranta leuconeura)
Genel Özellikleri
Yaprakları elips biçiminde, zümrüt yeşili, orta damarların her iki yanında koyu yeşil veya yeşil-kahverengi lekelidir. Tabiatta 22 türü bulunan Maranta cinsinin süs bitkisi olarak kültüre alınan tek türü M.leuconeura’dır. Anavatanı Brezilya’dır.
İklim İstekleri
Dua Çiçeği gelişme döneminde ortalama 20-23 C sıcaklığa gereksinim duyar. Kışın 16-18C’ye gereksinim gösterir. Ancak sıcaklık 10 C’nin altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister.
Toprak İsteği
John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. Ayrıca hacim olarak 2 kısım turba, 1 kısım tınlı toprak ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Bir başka harç ise, yine hacim olarak 2 kısım turba, 2 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım perlit ve ½ kısım yanmış ahır gübresinin karışımından oluşur.

Üretim Tekniği
Üretimi çelik ve ayırma ile yapılır. Çelikler genç dip sürgünlerinden Mayıs-Ağustos ayları arasında alınır. Hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilerek 21 C sıcaklıkta köklendirilir. Yüksek orantılı nem ve gölgeleme zorunludur. Rizomlu olan bu bitki Nisan ayı içerisinde bölme suretiyle de üretilebilir.
Gübreleme
Her yıl Mart-Nisan ayları arası saksı değiştirme yapılır.
Sulama
Bitki ılık kireçsiz su ile bolca Mayıs-Eylül’e kadar sulanmalı, yapraklara yağmur suyu püskürtülmelidir. Kışın ise orta derecede sulanmalı, saksı toprağı hiçbir zaman tümüyle kuru bırakılmamalıdır.
Budama
Budama gerektirmez. Ancak yetişkin bitkilerdeki düzensiz büyüme gösteren sürgünler herhangi bir zaman kesilerek uzaklaştırılmalıdır.
Hastalık ve Zararları
En önemli zararlısı Kırmızı Örümcekler’dir. Kırmızı Örümcekler, Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir. Mücadelesi, akarları öldüren Propargite 73 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8-10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Dicofol 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 15 cc’lik 10/1 suya preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmına ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.
dua çiçeği
http://www.bizimbahce.net/sus-bitkileri/dua-cicegi.htm


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Pembayaran & Pengiriman