Son Eklenenler
Loading...
20 Aralık 2012 Perşembe




Geven Otunun Faydaları
Baklagiller familyasından bir bitki olan gevenin Latince ismi Astragalus membranaceus’tur. Çok yıllık bir bitki olan geven beyaz-sarı çiçekli 5-10 cm. kadar büyüyebilen yapıdadır. Büyük sarı çiçekleri olan türü tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Bitki otlaklarda yetişir. Anavatanı Batı Asya, Çin, Tayvan ve Kore’dir. Antioksidan özelliği yüksek olan bitki bağışıklık sistemini uyarıcıdır ve ayrıca selenyum açısından çok zengindir.

Bitki bağışıklığı güçlendirmek, akciğer ve dalak hastalıklarına karşı kullanılır. Nefes darlığı, kan dolaşımı, ishal, halsizlik, terleme, iştahsızlık için de kullanılmaktadır. Geleneksel Çin tıbbında artrit ve sinir hastalıkları için de kullanımı bulunmaktadır.




Kan şekerini dengeler, vücut iltihaplarını azaltır, hormon sistemini düzenler. Bitki en az altı hafta süre ile kullanıldığında etkilerini gösterir. Alyuvar üretimini uyardığı bilinmektedir. Soğuk algınlığı ve grip şikayetlerini hafifletmek için tavsiye edilir.

Kan dolaşımı ve kalp fonksiyonlarını arttırdığı için kalp – damar hastalıklarında yararlıdır. Pıhtılaşmayı azaltır. İdrar söktürücü, idrarda protein birikmesini önleyici, prostat koruyucudur.

Geven kemoterapi ve radyoterapi alan hastalarda da kullanılmakta ve bu tedavilerin yan etkileri azaltarak, tedavi ediciliklerini arttırmaktadır. Aynı zamanda AİDS hastalığı için de kullanımı vardır.

Yaşlılarda tonik olarak önerilen birki yaşlanma sürecine bağlı olarak gelişen etkileri azaltır ve hücreleri korur. Sindirimi güçlendirir ve zihinsel etkinliği arttırır. Viral enfeksiyonlar, kan şekeri yüksekliği, diyabet, ülser, uykusuzluk, tiroid bezinin fazla çalışması, yorgunluk, cinsel işlev bozukluğu, üreme problemlerinde kullanılmaktadır.

Geven otu kapsül, tablet ya da likit olarak hazırlanabildiği gibi çay olarak içilebilir ya da kökleri kuru olarak yenilebilir. Yemeklerin içine kökler eklenebilir. 3 bardak kaynar su içine 3 gram geven kökü eklenir ve 5 dakika dinlendirilir. Günde 2 ya da 3 bardak içilebilir. Kökler balla karıştırılarak merhem yapılabilir ve yavaş iyileşen yaralara haricen uygulanır.

Geven ateşi yükseltebilen bir bitki olduğundan dikkatle kullanılmalıdır. Ayrıca doğadan toplama yerine güvenilen aktarlardan temin edilmesi gerekir. Zira otun bazı türleri zehirli etkilere sahiptir. Bitkinin sadece kök kısmı kullanılır. 

Mide hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilmekle birlikte doğru kullanıldığında güvenli bir bitkidir.

Geven başka bitkilerle kullanıldığında etkilerini arttırır. Ancak kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç ve bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır. 
kaynak: sifaliotlar.org

Halk arasında geven bitkisinden elde edilen kitre; basit yapıştırıcıların yapımı ve dokumaların boyanmasında boyalara katılarak, dokumalardaki boyaların kalıcılığı ve parlaklığını sağlar. Bunun yanında geven bitkisi hayvan yemi ve yakacak olarak kullanılmakta, İç Anadolu’nun bazı bölgelerinde de geven gövdelerinden odun kömürü dahi elde edilmektedir.


Soğuk algınlığı ve grip, süregen enfeksiyon, kronik yorgunluk ve astımda şifa sağlamaktadır.

Kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, mide ülserleri rahatsızlıklarında şifa sağlar.

Çeşitli allerjiler ve yaraları geçirir.

Genel hazım sorunlarını yok eder.

Kemoterapiyle ilişkili olarak iştah kaybı veya yorgunlukğu ortadan kaldırmaktadır.

Vücutta bir dizi bağışıklık işlevini destekleyen Aatragli Polysaccharoses bileşini içeren geven bitkisi hakkında  yapılan araştırmalarda

Soğuk algınlığı vakalarının şiddetini ve süresini azaltabildiği
Kalbin kan pompalama hacminde iyileştirmeler sağlayabildiği
Karaciğerde hücre hasarına karşı koruma sağlayabildiği
Kalp ve beyin dokularına oksijen taşınmasına yardımcı olduğu ve vücudun şevk ve direncini geliştirdiği
Fareler üzerindeki araştırmalarda astragalus özü kullanılan farelerde idrar torbası kanserinin daha az görüldüğü
Akciğer kanseri hastalarında tümör ilerleyişini tersine çevirebildiğine işaret edilmektedir.
Kullanım Şekli : 2 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.

kaynak: http://www.sifalibitkiler.us

0 yorum:

Yorum Gönder

Sitede yer alan bilgiler tıbbi tedavi yerine geçmez. Herhangi bir ilaç ya da tedavi yöntemine başvurmadan önce, bir bilene danışın. Bitkilerle ilgili olarak bitkisel danışma hattını arıyabilirsiniz. Herbalist Hicret Günhan TEL: 0212 450 2 444