Meyan Kökü ve Meyan Kökünün Faydaları
Ekim 04, 2012
0
Meyan Nedir ve Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? Meyan bitkisi M.Ö 2000 yıllarından itibaren kullanılmaktadır. Bugünde meyan kökü kullanımı ve meyan hakkında araştırmalar sürekli yapılmaktadır. Meyan güçlü bir besindir. İçindeki maddeler ayrı ayrı ilaç olabilecek niteliktedir. Meyan kökünün içinde tıbbi ilaçlarda kullanılan kumarin izoflavan gibi maddeler bulunmaktadır. Meyan kökünün tıbbi ilaçlarda kullanımı oldukça fazladır.
Meyan kökü ve meyan kökünün faydaları
Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?
• Meyan (Glycyrrhiza glabra) hakkında yapılan birçok araştırma onun insan sağlığına olan etkilerinin tespitini sağlamıştır.
• Mide bağırsak sorunlarında meyan çok iyi bir yardımcıdır. Ülser ve gastrit sorunları için kullanılmaktadır. Meyan kökünün içinde carbendoxolane gibi ülseri tedavi edici maddeler bulunmaktadır.
• Ülser için 200-600 mg meyan kapsüllerinin 6 haftayı geçemeyecek şekilde kullanımı önerilmektedir.
• Yapılan çalışmalarda meyanın mide ülserinin midede yayılmasını engellediği ve ülserin büyüklüğünü ciddi oranda azalttığı belirlenmiştir. Onikiparmak bağırsağı ülseri ile ilgili meyanla yapılan bir araştırmada da meyanın ülserle ilgili kullanılan kimyasal ilaçtan daha çabuk yarar sağladığı tespit edilmiştir.
• Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu meyan kökünün balgamlı öksürük, mide ülseri ve karın ağrılarına karşı kullanılabileceğinin belirtmiştir.
• Bronşite iyi gelen bitkiler arasında önemli yeri olan meyan gögsü yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Bronşit ve ciğerdeki balgamı akışkan hale getirir.
• Meyan kökü bitkisinin öksürük kesici etkisi vardır. Soğuk algınlığı içinde yararlanılabilir. Soguk algınlığı septomlarını iyileştirici etkisi bir diğer meyan kökü faydası olarak belirtilebilir.
• Yangı giderici, kortizona benzer bir etkisi tespit edilmesine rağmen kortizonun göstermiş olduğu yan etkileri göstermemektedir.
• Meyan kökünün vücutta virüslere karşı etki gösteren interferon düzeyini artırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır.
• Meyan kökünün içeriğinde güçlü antioksidan özelliğiyle bilinen flavonoidler de yer alır.
• Amerika’daki Ulusal Bilimler Akademisi Raporları’nda yayınlanan araştırmaya göre, meyan kökünden elde edilen ‘carbenoxolon” denilen bileşim, beyinde yaşlanmaya bağlı akıl faaliyetlerinin azalmasına yol açan bir enzimin oluşmasını engellemektedir. Araştırmada, 55-75 yaşlarında 10 sağlıklı erkek ile diyabet hastası 12 yaşlı rasgele seçilerek günde 100 mg carbenoxolon ya da plasebo 4 hafta boyunca verilmiş ve süre sonunda sağlıklı erkeklerden carbenoxolon alanların sözel akıcılık testlerinde daha iyi durumda oldukları saptanmıştır. Diyabet hastası yaşlılardan 6 hafta boyunca bu bileşimi alanların ise sözel hafıza yeteneğinde artış olduğu tespit edilmiştir.
• The Lancet dergisinde yayınlanan haberde, Frankfurt Üniversitesi’nin kliniğinde görevli Bilim adamları, meyan kökünden elde edilen ve HIV-1 ve Hepatit C virüsüne karşı başarıyla kullanılan “glycyrrhizin” adlı maddenin, laboratuvar ortamında SARS virüsünün çoğalmasını engellediğini açıklamışlardır. Araştırmacılar meyan kökünden elde edilen maddenin, SARS’a karşı kullanılan ribavirin maddesinden çok daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.
• Amerikadaki Güney Carolina üniversitesince, bir meyan kökü çeşidiyle ilgili yapılan araştırmaya göre meyan kökü alzheimer ya da parkinson gibi beyin hastalıklarında beyin hücreleri ölümlerinin önlenmesinde etkili olabilir.
• Günde 4 kez meyan kökü çayıyla yapılan gargara Aft’a bağlı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
• Phytomedicine 2011 şubat sayısında yayınlanan bir çalışma, meyan kökünün anti-inflamatuar etkisini doğrulamıştır.
Meyan Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır.
Meyan Çayı : Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üstüne bir fincan kaynar su döküldükten sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.
Meyan Balı : Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması yoluyla yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk halde satılır.
Özelikle güney illerimizde meyan şerbeti kullanımı oldukça yaygındır.
Meyan kökü geleneksel Çin tıbbında da kullanılan bir bitkidir. Meyan ekstresi Avrupa ve Amerikada da eczanelerde satılmaktadır.
Meyan Kökünün Zararları Varmıdır?
• Meyan kökünün faydaları meyan kökünün kullanımının bilinçli şekilde uygulanmasından geçiyor.
• Sürekli ve yüksek miktarda alımından kaçınılmalıdır. Altı haftadan daha uzun bir süre yüksek miktarda alımı toksik etkiye neden olabilir. Kullandıktan sonra 3 hafta ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
• Günlük en yüksek doz -600 mg glisirizin- aşılmamalıdır!
• Meyan kökü kullanımı potasyum kaybına yol açabileceği için potasyum içeren yiyecekler de alınmalıdır.
• Yüksek tansiyona sebep olabilir. Tansiyon ilacı kullananlar aynı anda meyan kökü kullanmamalıdır.
• Kalp hastalarının kullandığı ilaç olan Digoxin alanlar meyan otu kullanmamalıdır.
• Vücutta sıvı birikmesine yol açabilir.
• Böbrek rahatsızlığı bulunanlar kullanmamalıdır.
• Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hamilelik dönemi boyunca meyan kökünden üretilen besinleri tüketen kadınlarla, hamileliğinde hiç meyan kökü tüketmeyen kadınların çocukları yedi yaşına kadar izlenmiştir. Anne karnında meyan kökü alan çocuklarda kortizol hormonu düzeyi diğerlerinden 3 kat daha yüksek çıkmıştır. Uzmanlar, meyan kökü nedeniyle kortizol hormonu fazla olan çocukların ilerki yaşlarda bağışıklık sisteminin zayıflığı sebebiyle diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma olasılığının bulunduğunu ifade etmişlerdir.
• Genel anlamda da ifade edilecek olursa herhangi bir rahatsızlığı olan tedavi gören kişiler doktorunun haberi olmadan bitkisel ilaç kullanmamalıdır. Bazı durumlarda bitkisel ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşebilir ve sağlık için daha olumsuz bir durum ortaya çıkabilir.
Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?
Serin bir içecek olan meyan kökü şerbeti kolaya benzer bir tada sahiptir. Enerji verdiği için yazın terleme, halsizlik, yorgunluk ve düşük tansiyon şikayetleri yaşayan kişilere iyi geldiği bilinmektedir. Şeker ve yüksek tansiyon hastalarına ve hamilelere tüketmemeleri önerilmektedir. Bazı yörelerde aşlama veya piyan olarak da bilinmektedir. Meyan kökü şerbeti ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceğidir.
Malzemeler ;
- 1 çorba kaşığı meyan kökü,
- Limon suyu,
- Soğuk su.
Hazırlanışı ;
Aktardan alacağınız kıyılmış meyan kökünü bir tasa alıp üzerine bir su bardağı soğuk su ekleyin. 2-3 saat kadar suda bekletin. Meyan kökü bu sürenin sonunda suya kokusunu ve rengini verecektir. Bir tülbent yardımı ile suyunu süzün. Suya 5-10 damla limon suyu sıkın ve dilediğiniz kadar su ve buz ilave ederek tüketin. Meyan kökü kendiliğinden tatlanır.
http://www.bitkilervesaglik.com/page/4/
Tags