Son Eklenenler
Loading...
11 Ağustos 2012 Cumartesi

Info Post

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde üretilen organik kara kovan balı, Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifince “Organik Çamlıhemşin Balı” adıyla kilosu 520 liradan satışa sunuldu.

Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kestioğlu, Rize’de arıcılığın en fazla Çamlıhemş in’de yapıldığını, yörede özellikle kütüklerin oyulması sonucu elde edilen ve “kara kovan” adı verilen kovanlarda üretilen organik balın rağbet gördüğünü belirtti. İtalya’da 2000 yılında yapılan Dünya Kara Kovan Balı Yarışmasında birinciliği Çamlıhemşinli bal üreticisi Veli Gülas’ın kazandığını, böylece Çamlıhemşin balının uluslararası ödüle de sahip olduğunu dile getiren Kestioğlu, “Kurduğumuz Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Ç amlıhemşin kara kovan balını markalaştırılacak satışa sunma kararı aldık. İlçede kooperatifimize bağlı 16 üretici, yaklaşık 150 kovanda bal üretimi yapıyor” dedi.

Kooperatif görevlileri tarafından sezon başında mühürlenen kovanların sağımının, yine kooperatif görevlileri nezaretinde mühürleri sökülerek yapıldığını anlatan Kestioğlu, “Mühürü bulunmayan hiçbir petekten bal almıyoruz. Sağımı yapılan bal sertifikasyon kuruluşu tarafından onay verildikten sonra Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarında tahlil ediliyor. Kavanozlara dolumu bu tahlilden sonra yapıyoruz” diye konuştu.

Organik kara kovan balının daha çok ilçenin Maselevat ve Komati yaylalarında üretildiğini ifade eden Kestioğlu, şunları söyledi: “Bu yıl 11 üreticinin ürettiği yaklaşık 400 kilo balı tahlillerini yaptırdıktan sonra kilosu 520 liradan satışa sunduk. Bu yıl bal rekoltesi düşük, fakat kalite oldukça yüksek. Ürettiğimiz balı Çamlıhemşin’de bir, İstanbul’da ise 5 noktada satışa sunduk. Bu yıl üretilen balın 250 kilogramı satıldı. Geri kalan balı satmaya devam ediyoruz.”

Çamlıhemşin’de üretilen organik balın Türkiye’nin en iyi ballarından birisi olduğunu savunan Kestioğlu, “Çünkü böyle bir doğa, bitki örtüs ü ve çiçek hiçbir yerde yok. 1400 metre rakımlı yaylalarda bulunan peteklerdeki arılar, 3 bin metreye kadar çıkarak polen topluyorlar. Bu da balın kalitesini artırıyor” dedi. /kaynak:aşçıhaber

0 yorum:

Yorum Gönder

Sitede yer alan bilgiler tıbbi tedavi yerine geçmez. Herhangi bir ilaç ya da tedavi yöntemine başvurmadan önce, bir bilene danışın. Bitkilerle ilgili olarak bitkisel danışma hattını arıyabilirsiniz. Herbalist Hicret Günhan TEL: 0212 450 2 444