Diş beyazlatıcıların satışına sınırlama


Sağlık Bakanlığı'ndan yasak

Sağlık Bakanlığı, “daha parlak” bir gülümseme için kullanılan diş beyazlatıcıların satışına sınırlama getirdi.

Bilinçli kullanılmadığında dişlere zarar verebilen diş beyazlatıcılardan, binde birin üzerinde hidrojen peroksit içerenler özel kullanım amaçlı olacak ve piyasada satılamayacak.

sağlık bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, diş beyazlatma ürünleriyle ilgili piyasa gözetim ve denetimine ağırlık verdiklerini söyledi.

AB mevzuatına uyum için yapılan Kozmetik Yönetmeliği'ndeki değişiklikle belirli sınırlamalar ve şartlar dışında kozmetik ürünlerin içermemesi gereken maddeler listesi hazırlandığını belirten Şimşek, bu listenin 12. sırasında da hidrojen peroksit ve hidrojen peroksit açığa çıkaran diğer bileşikler bulunduğunu hatırlattı.

"VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI"

Bu yönetmelik çerçevesinde, diş beyazlatmada kullanılan hidrojen peroksit ve bunu açığa çıkaran madde içeren ürünlerle ilgili düzenlemeye gidildiğini bildiren Şimşek, şu bilgileri verdi:
“Son zamanlarda internet ve diğer kanallarda diş beyazlatma ürünlerinin reklamları yapılıyor. Diş sağlığının korunması için bu ürünler son derece dikkatli kullanılmalıdır. Hidrojen peroksitin diş beyazlatma amacıyla yüksek düzeyde kullanımı, ağız mukozası irritasyonuna, diş etinin zarar görmesine, dişlerde hassasiyete, dolgularda değişikliğe neden olabiliyor. Ayrıca diş kırıkları ve diş kayıplarına yol açabiliyor. Bu nedenle diş beyazlatıcılarla ilgili yeni bir sınıflandırmaya gittik.”

YENİ SINIFLANDIRMA

Şimşek, yüzde 6'ya kadar hidrojen peroksit içerenlerin genel kozmetik amaçlı, bu orandan daha fazla hidrojen peroksit bulunanların ise “Tıbbi cihaz” kabul edildiğini söyledi.

Sadece binde birin altında hidrojen peroksit içeren ürünlerin kişisel kullanım için piyasada satılabileceğini bildiren Şimşek, binde birle yüzde 6'ya kadar hidrojen peroksit içerenlerin ise özel kulanım amaçlı olarak ancak diş hekimlerine satılabileceğini açıkladı.

Söz konusu diş beyazlatıcıların ambalajları üzerinde, içerdikleri hidrojen peroksit veya bunu açığa çıkaran madde oranı gösterilecek. Ayrıca, “18 yaşın altındakilerde kullanılmamalıdır. İlk kullanımda diş hekimleri veya aynı güvenlik seviyesi sağlandığında diş hekimlerinin doğrudan gözetimi altındaki uzman kişilerce uygulanabilir. Daha sonra kullanım süresini tamamlamak için tüketici tarafından da uygulanabilir” uyarısı yer alacak.

"FİRMALARI RAHATLATACAK"

Bu ürünlerin kullanım ve satışına açıklık getiren düzenlemenin, sektördeki firmaları da rahatlatacağına işaret eden Şimşek, “Biz bakanlık olarak piyasa gözetim ve denetimlerimizi sürdüreceğiz. Ama vatandaşlarımız da piyasadan ürün satın alırken içeriğine iyi bakmalılar. Mevzuata aykırı oranda hidrojen peroksit içeren ürünleri piyasadan satın almamalılar” uyarısını dile getirdi.
Belirli bir oranın üzerinde hidrojen peroksit içeren ürünlerin diş hekimince ya da diş hekimi gözetiminde kullanılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, bu ürünleri bilinçsiz kullananların sağlık sorunu yaşayabileceklerini belirtti.
Firmalar, satışını yaptıkları diş beyazlatma ürünlerinin iç ve dış ambalaj örnekleri ile Türkçe etiket bilgilerini 10 Ekim'e kadar sağlık bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na bildirecek.
http://www.pressturk.com/saglik/haber/96893/saglik-bakanligindan-yasak.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Pembayaran & Pengiriman