Hangi bitki neye iyi gelir


Şifalı Bitkilerin Aktif Bileşenleri
Bitkilerin faydaları sıralanırken “içinde bulunan aktif bileşenler” cümlesine mutlaka rastlamışsınızdır. Bu konuda uzman olmayan bir kişinin aktif bileşenlerin ne olduğu ile ilgili pek fikri yoktur. Bitkileri etkinlikleri genellikle içerdiği bileşenlerle belirlenir. Kural olarak bir bitkinin pek çok aktif bileşeni vardır. Aktif bileşenlerin neler olduğunu bilmek bitkinin faydalarını az çok tahmin edilebilir hale getirir. Örneğin ıhlamur bitkisini ele aldığımızda içinde uçucu yağ, fenol, zamk ve flavonoidlerin olduğunu söyleriz. Temelde bu işin eğitimini almamış bir kişi için bu kelimeleri anlamak zordur. Ancak ıhlamurun uyuymayı kolaylaştırdığı, baş ağrılarını hafiflettiği, ateş düşürdüğü, tansiyonu dengelediği ve kan dolaşımını güçlendirdiğini söylediğimizde bunu herkes anlar. Aktif bileşenlerin neler olduğunu öğrenmek için buyrun yazının devamını okuyun.

Fenoller: İltihap giderici, antioksidan ve mikrop öldürücüdür. Örneğin aspirinin elde edildiği söğüt bitkisinde bolca fenol vardır.




Uçucu yağlar: uyarıcı, yatıştırıcı, iltihap gidericidir. Örneğin çay ağacı.

Flavonoidler: Genellikle sarı ve beyaz bitkilerde bulunan bir bileşendir. Antioksidan, dolaşım ve hormon dengeleyecidir. Örneğin limon gibi.

Tanen: Yara bağlayıcı, büzücü, iltihap giderici ve antioksidandır. Örneğin cadı fındığı.

Kumarin: Kan inceltici ve spazm gidericidir. Örneğin at kestanesi.

Saponinler: Hormon dengeleyici ve iltihap gidericidir. Örneğin yabani yer elması.

Antrokinonlar: Müshil olarak hareket eden bileşenlerdir. Örneğin sinameki.

Kardiyak glikozitleri: Kalp hareketlerini kontrol ederler ve genellikle toksik etkilidir. Örneğin yüksük otu.

Siyojenikler: Siyanür içeren bileşikleri anlatır. Düşük dozları gevşetici ve sakinleştiricidir. Örneğin mürver.

Zamk: Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilidir. Örneğin karaağaç

Absentler: Genellikle acı tattaki bileşiklerdir. İştah ve sindirimi uyarır, kalp fonksiyonlarını yavaşlatır. Örneğin çentiyan

Alkoloidler ise pek çok aktif bileşenin bir araya gelerek oluşturduğubir yapıdır.

Şifalı bitkilerin aktif bileşenleri görüldüğü üzere çok masum olmayabilir. Yüksek dozlarda kötü etkilere neden olabilen bileşenler de vardır. Bu nedenle bitkisel ürün kullanımında uzman olmayan kişilerin önerdiği formüllere temkinli yaklaşılmalıdır.

sifaliotlar.org

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Pembayaran & Pengiriman