Terlemeyi Doğal Yöntem



Terleme vücudun doğal bir eylemidir. Fiziksel dengenin kurulabilmesi için en önemli olaylardan biri olan terleme aşırı olduğunda bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Tıbbi oalrak hiperhidrozis olarak adlandırılan terleme bozukluğunda aşırı terleme ve dolayısıyla vücutta aşırı ıslaklık görülür.

Normalde terleme serin kalmak için vücudun doğal bir mekanizmadır. Bazı insanlar sadece diğerlerinden daha fazla terler. Ter utanç, öfke, sinirlenme gibi duygusal etkilere tepki olarak gelişebilir. Korkan kişiler de terleyebilir. Aşırı terlemede genetik bozukluklar da söz konusu olabilir. Menopoz, kanser, verem, kalp-damar hastalıkları, psikolojik problemler, parkinsom, tiroid bezi bozuklukları, felç, omurilik yaralanmalarının belirtileri arasında yer alabilir.




Terlemenin önemli nedenlerinden biri de beslenme düzenidir. Çok sıcak ve baharatlı gıdaların tüketilmesi terlemeye neden olur. Alkol, kafein, soğan, sarımsak gibi maddeler terleme için tetikleyici olarak kabul edilir. Çok fazla terleyenler bu maddelerden uzak durmalı ve yeşil yapraklı taze sebzelere ağırlık vermelidir. Zengin ve dengeli beslenilmeli ve günde 6-8 bardak su tüketilmelidir. Magnezyum, B vitamini yararlanılabilecek diğer takviyelerdir. Fazla kilolar terlemenin bir nedeni olabildiğinden kilo kontrol altında tutulmalıdır.

Ter normalde kokusuz bir sıvı olmasına karşın dış dünya ve bakterilerle temas ettiğinde kötü kokulu bir hal alır. Kötü kokulu ter ise kişiyi gerek psikolojik gerekse sosyal olarak yıkıma uğratan bir durumdur. Aşırı ve kötü kokulu terlememek için vücudu serin tutan ve teri kolayca emen pamuklu giysiler giyilmelidir. Sentetik giysiler terin buharlaşmasını geciktirerek terin daha fazla kalmasını ve dolayısıyla kokmasına neden olur. Özellikle yaz aylarında giysi ve çamaşırlar sık değiştirilmelidir. Giysi ve vücut temizliğinde antibakteriyel ürünlerden yararlanılmalıdır. Ter miktarını önleyici deodorant ve stickler kullanılabilir. Fazla nemi emmek için talk pudrası uygulanabilmektedir. Koltuk altı tüyleri bakterilerin yerleşmesi için önemli alanlar olduğundan gerek aşırı terlemenin önüne geçmek gerekse kötü kokulara mani olmak için çeşitli yöntemlerle bu tüyleri gidermek yararlı olacaktır. Düzenli olarak banyo yapılmalıdır. Aşırı terleyen ve kokan ayaklar için deri ayakkabı giyilmesi neredeyse zorunluluktur.

Terlemenin tıbbi tedavisinde değişik yöntemler vardır. Daha çok kullanılan terleme önleyici kozmetik ürünler rahatsız etmeyen yöntemlerdendir. Bu kozmetik ürünler reçete karşılığında verilir. Ter bezi gözeneklerini tıkayarak aşırı terlemenin önüne geçmeye çalışır. Bunun yanısıra iyonoferez denilen elektrik akımı verilmesi, botoks denilen yılan zehiri enjeksiyonu rahatsız edici yöntemler arasında sayılır.

Terlemeyi azaltmak için evde bazı doğal formüllerden yararlanılabilir. Bunlar:

* Her sabah bir fincan domates suyu içilir. Antioksidan bakımından zengin olan domates, ter bezlerinin aktivitesini düzenler.
* Hergün bir avuç üzüm yiyin. Üzüm vücudu serin tutmaya yardımcı olur.
* Fazla miktarda terleyen el ve ayaklarınızı demleyip soğuttuğunuz çay içinde bekletin. Çayın içinde bulunan tannik asit en iyi ter önleyicilerden biridir.
* Banyoda son durulanma suyuna adaçayı yaprakları ekleyin.
* Bal ile tatlandırılmış adaçayı için.
* Koltuk altlarını düzenli olarak elma sirkesi ya da karbonat ile yıkayın.
* Koltuk altlarınızı geceden limon suyu ya da şap ile ovarak sabah yıkayın.
* Sabah ve akşam birer bardak yeşil çay için.
* Birer tutam meşe ağacı kabuğu, okaliptüs yaprağı ve ceviz yaprağını yaklaşık 2 litre suda kaynatın. Süzdükten sonra bir o kadar da soğuk su ekleyerek çok terleyen bölgeleri bu suyla yıkayın.

Terlemenin bir çok hastalığın habercisi olabildiğini unutmayın ve altta yatan nedenleri öğrenebilmek için mutlaka bir hekime danışın.
sifaliotlar.org

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Pembayaran & Pengiriman