Deri ülseri, hemoroid gibi hastalıklarda kullanılır




Civanperçeminin Faydaları
Latince adı Achillea millefolium olan Asteraceae ailesinin bir üyesidir. Avrupada doğal olarak yetişen bitki uzun ömürlüdür. Çayırlar, tarlalar, yol kenarlarında yetişir. 19. yüzyıldan günümüze tıbbi anlamda kullanım bulmuştur. Dantelli, ince bölünmüş yaprakları vardır. Bitki 1 metreye kadar büyürken çiçekleri 15 cm. ye kadar ulaşabilir. Haziran-Ekim ayları arasında çiçekli olarak kalabilir.

Asker otu, şeytan ısırganı, köpek papatyası, yaşlı biber, Kandil Çiçeği - Binbiryaprakotu - Yaraotu - Barsamaotu  gibi adlarla da bilinir. Civanperçemi bitkisi 1. Dünya Savaşı sırasında askerlerin kanamalarını durdurmak için kullanılmıştır. Beyaz ve krem rengi çiçekli iki türü olan bitkinin beyaz çiçekli çeşidi daha makbul sayılmaktadır.

 Yara iyileşmesi ve kanamaları durdurması yönünden zengindir. Ayrıca antiseptik özellikleri ile yaralarda sık kullanılır. Burun kanamasında bitki burun deliğine koyularak burun damarlarının büzüşmesine ve kanamanın durmasına yardımcı olur. Gövde, yaprak ve çiçeklerinden elde edilen çay deri ülseri, hemoroid gibi hastalıklarda kullanılır. Aynı şekilde kurutulmuş tozu ve lapası da bu tür sorunlarda etkilidir. Saç dökülmelerinde suyu saçı durulamak için faydalıdır.

Taze civaperçeminin kökleri alkol içinde tutularak ilkel bir anestezik elde edilebilir. Çayı terleticidir. Bu nedenle soğuk algınlığı, grip ve kızamık-su çiçeği gibi hastalıklarda etkilidir. Koyu mavi renkli uçucu yağı alerji giderici, spazm ve ağrı gidericidir. Tansiyonu düşürür.

Çayını hazırlamak için 2,5 bardak suya 2 tutam eklenir. Kaynar suda 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir.

Uzun süre yüksek dozlarda kullanılmamalıdır. Rahim kasılmalarına neden olduğundan hamile ve emzikli kadınlarda kullanılmaz. Alerjik bünyeli kişilerde sorunlara neden olabilir. Deri döküntüleri görülebilir. Diğer bitki ve ilaçlarla bilinen bir etkileşimi yoktur.



Civan Perçeminin Faydaları...
Civan Perçemi Diğer Bilinen İsimleri :
Achillea millefolium - Compositae - Kandil Çiçeği - Binbiryaprakotu - Yaraotu - Barsamaotu

Botanik Bilgisi :
Bitki Türlerine göre 5 ile 100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı renginde olmaktadır. Çok yıllık ve otsu 1 bitki. Mavim trak renkli 1 uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler var. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişirler. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yaymakta. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekli, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olurlar. Türkiye de kırk kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu kullanılmakta.

Bilinen Bileşimi :
Uçucu yağ ( pinenler, berneol, cineol, terpineol, kamphor, thuon ) reçineli madde Şekerler glikoz, sakaroz, mannitol  tanen, fosfat, organik asidler, achillein, potasyum tuzu yer almaktadır.

Ciban Perçemi Özellilleri :
Tonik ve kabız yapcı, yumurtalık ve rahim ağrılarını dindirici, iştah açıcıdır, idrar söktürücüdür, safra artırıcı, ergenlik ve menepoz dönemlerinde sakinleştiricidir, adet düzenleyici, kan temizleyici ve dolaşımını düzenleyici, bağırsak kurtlarını düşürücüdür, yara iyileştirici olarakda bilinmektedir.

Civan Perçemi Faydaları Çayının Faydaları :
Mide rahatsızlıklarına, hazımsızlığa, soğuk algınlığına, öksürüğe iyi gelmekte.
Basur memelerine haşlanıp suyu kaşık kaşık içilirse faydası görülmekte.
Bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, regl gecikmelerine, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkili olarak bilinmektedir.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Boğmaca, kızamık, çocukların kemik rahatsızlıklarında çok faydalı.
Ateşi düşürür, iştah açar.


Banyosunun Faydaları :
Kadınların üreme organları içinde pek çok bilinen faydası var. Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlı gelmektedir. Miyomlar ve beyaz akıntılar için, yarım banyolar tavsiye edilebilir.

Tazesinin faydaları :
Taze civan perçeminin sıkılmasından elde edilen suyu nefes yollarını temizler, kan dolaşımını ve kalp atışlarını düzene sokar. Bu ottan yapılan merhem yaraların, çıbanların tedavisinde kullanılmakta.

Civan Perçemi Güzellik İçin :
Yüzdeki ciltteki çöküntülere suyu sürülürse düzelir. Bunun İçin 1 çay bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı konmakta, 20 dakika  demlenip pamuktan süzülür, akşamları temizlenmiş yüze pamukla sürülür. Kuruyunca tekrar sürülüp yatılır. Zamanla cilt düzelme göstermektedir.

Civan Perçemi Çayı Hazırlama :
Kurutulmuş civan perçemi bir litre suya 20 gr. konup 15 dk. demlendikten sonra süzülür.

Yarım banyo için:
100 gram civan perçeminin yaprak ve çiçekleri tam olarak geceden soğuk suyun içine konulır. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılıp, banyo suyuna ilave edilerek kullanılmakta. Yalnız banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır. 15 dk. suda kalınır banyo sonrası kurulanmadan havluya sarınarak 1 saat kadar dinlenilebilmekte.

UYARI : Civan perçeminin hamilelik süresince kullanılmaması tavsiye edilmekte. Bazı duyarlı kişilerde alerjik tepkilere yol açabilmekte...
Civan Perçeminin Zararları;  
Genelde tavsiyenin dışında aşırı ölçülerde kullanılmadığı sürece Civan Perçeminin 1 yan tesirine rastlanmamış bilinmektedir.

Bazı bünyelerde alerji yapabilir.

Vucut teninde deri döküntüleri yapabilir.

Hamile kadınlarda yan etki yapabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Pembayaran & Pengiriman