Topuk Çatlaklarında Doğal Çözüm



Çatlak topuklar ayak bakımı eksikliği değildir. Nem eksikliği ve aşırı hırpalanmaya işaret eder. Çatlaklar genellikle üst deride görülse de bazen derinleşebilir ve acılı hale gelebilir. Ayak tabanına yapılan aşırı baskı da çatlakların nedeni olabilir. Çinko ve omega-3 eksikliği üzerinde de durulur.

Çatlaklar vücudun pek çok bölgesinde görülebilmesine rağmen vğcudun en sık kullanılan kısımları yani ayaklarda daha fazla görülür. Çatlaklar bakım ve dikkatle kolaylıkla önlenebilir. Topuk çatlakları derin olmadığı takdirde zararsızdır ve ağrı vermezler. Ancak şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda, bağışıklık eksikliğinde geciken tedavi nedeni ile kalıcı olabilir ve derin yaralara dönüşebilir.




Topuk çatlakları kuru ciltlilerde, ayağa aşırı baskı yapanlarda, sürekli ayakta duranlarda, fazla kilolularda, sürekli açık ayakkabı giyenlerde, ortopedik bozukluğu olanlarda, sedef, egzama, guatr, şeker hastalarında, ayakları sürekli su içinde kalanlarda, yaşlılarda, hijyenik koşullara riayet etmeyenlerde, beslenme eksikliği olanlarda daha fazla görülür.

Topukların çatlamasını önlemek için ayaklarınızı temiz tutun. Düzenli egzersiz yapın. Nemlendirici kullanın. Çıplak ayakla yürümekten kaçının. Ayaklarınızı su içinde uzun süre tutmayın. Ayaklarınıza kese yapın.

Topuk çatlaklarından kurtulmak için bitkisel yöntemler:

* Herhangi bir bitkisel yağı kalınca bir tabaka halinde ayağa sürülür ve kalın bir çift çorap giyilerek tüm gece bekletilir. Bir hafta kadar devam ettirilmelidir.

* Olgun bir muz püre haline getirilerek topuklara yayılır. 10 dakika bekletildikten sonra temizlenir ve durulanır.

* Limon suyunu topuklara bolca sürerek bekletin. Yarım saat sonra yumuşak bir fırça ya da lif ile ölü deriyi kaldırın.

* Gece yatmadan önce ayakları 15 dakika ılık-sabunlu suda bekletin. Bir tatlı kaşığı vazelin ve 1 limonun suyu karıştırılarak topukları ovun. 15 dakika sonra durulayarak kurulayın.

* Gliserin ve gülsuyu karışımı ile topukları düzenli olarak ovun.

* Parafini eritin ve hardal yağı ile karıştırın. Topuklara uygulayarak çorap giyin. Sabah durulayın. 10-15 gün devam edin.

* 7-8 çileği ezin, birer tatlı kaşığı zeytin ve badem yağı ve 2 yemek kaşığı deniz tuzu ile karıştırın. Ayakları ovalayın. 10-15 dakika bekletip ılık-soğuk suyla durulayın. Aynı karışımı ceviz ya da bademle yapabilirsiniz.

* Bebek pudrası, margarin ve sodayı karıştırarak kalın bir macun yapın. Çorap giyerek gece ayaklarınızda bekletin. 10 gün kadar devam edin.

* Topukları şekerle ovalayın. Yıkayıp hafifçe kuruladıktan sonra okaliptüs yağı ile ovun ve çorap giyin. 2-3 saat sonra durulayın. 1 hafta devam edin.

 sifaliotlar.org

Yorum Gönder

3 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. ilk öneriyi uygulayınama çorabın altına poşet giyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuz için teşekkürler (h)

      Sil
    2. çorabın altına poşet giyersek ayaklarımız nasıl hava alacak bir zararı olmasın :-?

      Sil

Pembayaran & Pengiriman